Fiets- & wandelroutes

Wandelroute: In het spoor van de schilder door Nunspeet

Lengte: 5,96 km 
Thema: dorpen, cultuur, natuurlijk
Wandeltijd: 1 uur 12 min
 

Nunspeet

Het gezellige dorp Nunspeet is een mooie uitvalsbasis voor wandeltochten. Met deze route ontdek je het dorp zelf en het natuurrijke buitengebied. Nunspeet is al ruim een eeuw een schildersdorp. Aan het einde van de negentiende eeuw legden verschillende kunstenaars zoals Jan Mankes hier het arme boerenleven vast. Nog steeds wonen er relatief veel schilders in en rondom het dorp. Op de Driestweg zie je al snel een mooi torentje tussen de huizen door: de prachtige negentiende-eeuwse Dorpskerk, regelmatig vastgelegd door lokale schilders. Verderop loop je het buitengebied in. Het landschap vormt een mix van bossen, weilanden, houtwallen en oude hoeves. Net voor het einde van de route kun je het Noord-Veluws Museum bezoeken. Bij Bakkerij en lunchroom Uniek ben je welkom voor een koffie met iets lekkers.

Link naar de route: In het spoor van de schilder door Nunspeet 

 

Fietsroute: De Noordwest - Veluwe in een notendop

Lengte: 39,36 km
Thema: dorpen, natuurlijk
Gewone fiets: 2 uur 34 min | Elektrische fiets: 2 uur 3 min
 

Nunspeet, Vierhouten, Hulshorst, Hierden

Een 39 km lange afwisselende en landschappelijk fietsroute. Een route die voert langs water, heide, open weilanden, zandverstuivingen en door bossen. Genieten van de vergezichten over het Veluwemeer kan natuurlijk op de fiets. Kijk eens verder dan je fietsstuur en ontdek talloze sporen van wilde zwijnen naast het fietspad. De kans dat je overdag een zwijn aantreft is klein, want dan houden ze zich schuil in de aangrenzende dichte bossen. Er wacht je een nieuwe type landschap: een stuifzandgebied. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen in het Beekhuizerzand oplopen tot zo’n 40 graden. Tijdens je tocht kom je langs Bakkerij en lunchroom Uniek, geniet hier van een welverdiende pauze.

Link naar de route: De Noordwest-Veluwe in een notendop

  

Fietsroute: Rondje Nunspeet: water, bos en heide

Lengte: 58,94 km
Thema: dorpen, historisch, natuurlijk
Gewone fiets: 3 uur 50 min | Elektrische fiets: 3 uur 4 min
 

Nunspeet, Doornspijk, 'T Harde, Vierhouten, Hierden

Dat de Veluwe meer is dan bos, weet iedere natuurliefhebber. Je ontdekt hier – buiten die bossen – prachtig afwisselende vergezichten: over heide, weidse graslanden en het mooie Veluwemeer. De Veluwe is vol variatie!

De Essenburgh
Na een kop koffie bij Bakkerij en Lunchroom Uniek rijd je over landelijke weggetjes richting het Veluwemeer. Een prachtig vrij liggend fietspad tussen de graslanden door leidt je naar het zeventiende-eeuwse Kasteel De Essenburgh. Hier buig je af naar de bossen aan de noordkant van de Veluwe. Je vindt hier ook veel heide: je steekt bijvoorbeeld de Elspeetse Heide over, met zijn heideschapen en eeuwenoude grafheuvels. Wat een afwisseling!

Veluwemeer
Op de terugweg heb je vanaf de Oude Zeeweg een mooi uitzicht over het Veluwemeer. De naam van de weg herinnert natuurlijk aan de Zuiderzee. Na de stormvloed van 1916 werd definitief besloten deze woelige open zee af te sluiten. Vanwege de veiligheid, maar ook omdat er door de Eerste Wereldoorlog een voedseltekort was ontstaan en op Flevoland kon nieuwe landbouwgrond worden gecreëerd. Nu is de Veluwemeer regio een geliefd gebied voor watersporters – en fietsers!

Link naar de route: Rondje Nunspeet: water, bos en heide

 

Fietsroute: Veluwe: slingeren langs dorpen en natuur

Lengte: 93,44 km
Thema: dorpen, historisch, natuurlijk
Gewone fiets: 6 uur 10min | Elektrische fiets: 4 uur 55 min
 

Nunspeet, Ermelo, Nijkerk, Voorthuizen, Elspeet

Heerlijk slingeren langs de dorpjes op de Veluwe. Stuifzand, heide en een oud landgoed maken het helemaal af. De route gaat van start in Nunspeet. Hiervandaan rijd je naar Landgoed Hulshorst, verderop ligt het Beekhuizerzand: een licht glooiend stuifzandgebied. Je rijdt de Gelderse Vallei door, hier vind je boerderijen, weilanden én bossen. De route leidt je via Voorthuizen weer de Veluwe op. Na Garderen passeer je het Houtdorperveld, een van de grootste heidevelden in Nederland. Op sommige plaatsen lijkt de horizon tientallen kilometers ver te liggen. Je komt nog door Uddel en Elspeet, door bos en heide fiets je weer terug naar Nunspeet.

Link naar de route: Veluwe: slingeren langs dorpen en natuur

 

Fietsroute: Elspeetse Heide

Lengte: 49,73 km
Thema: natuurlijk, historisch
Gewone fiets: 3 uur 25 min | Elektrische fiets: 2 uur 40 min
 

Nunspeet, Vierhouten, Elspeet, Hulshorst

Wil je je even onderdompelen in de natuur? Dan liggen de uitgestrekte bossen van de Veluwe al snel op je route. Tijdens deze tocht rij je ook over de Elspeetse Heide. Dit gebied is een restant van de gigantische heidevlakte die zich ooit over de Veluwe uitstrekte. Een historie die alleen maar indrukwekkender wordt als je weet dat hier eeuwenoude grafheuvels liggen. Bij Elspeet staat een schaapskooi waar een kudde Veluwse Heideschapen na een dagje grazen onderdak vindt. Verderop kom je langs De Hoop, een mooie korenmolen uit 1894. Landgoed Staverden is eeuwen geleden aangelegd als begin van een stad. Dat plan ging niet door, zodat Staverden nu het kleinste plaatsje met stadsrechten is in de Benelux. De route eindigt bij Camperplaats De Zwaan.

Link naar de route: Elspeetse Heide

 

Fietsroute: Een dagje Veluwe

Lengte: 98,75 km (voor de die-hards!)
Thema: dorpen, historisch, natuurlijk
Gewone fiets: 6 uur 25 min | Elektrische fiets: 5 uur 8 min
 

Nunspeet, Elspeet, Hoog Soeren, Vierhouten

De Veluwe was van oorsprong een bosgebied. Niks nieuws, zul je misschien zeggen, maar door ontbossing in de Middeleeuwen ontstonden grote zandverstuivingen en zandduinen. Daardoor trokken mensen weg van de Veluwe en had de natuur er vrij spel. De 'eeuwenoude bossen' die je onderweg tegenkomt zijn pas ontstaan aan het einde van de 19e eeuw, toen men besloot om bomen aan te planten voor houtproductie. Daardoor werd de regio weer aantrekkelijk om er te gaan wonen, maar ook voor recreatie. Vergeet natuurlijk niet onze lunchroom toe te voegen op de route!

Link naar de route: Een dagje Veluwe

 

Fietsroute: Heerlijk Harderwijk

Lengte: 45,74 km 
Thema: dorpen, historisch, cultureel
Gewone fiets: 2 uur 38 min | Elektrische fiets: 2 uur 7 min
 

Nunspeet, Harderwijk

Elk jaar reizen veel bezoekers af om in Harderwijk te genieten van muziek, theater, lekker eten, een ritje in de zweefmolen of wat er dan ook maar verzonnen wordt tijdens de creatieve festivals zoals ' Blije Bietjes' of 'Happy Campers'. Genoeg gefeest? Fiets dan vanaf Harderwijk In een afwisselend landschap van bos, stuifzand, boerenlandschap, stad en dorpjes over een mooi stukje Veluwe. Harderwijk is een oude Hanzestad. De grandeur is terug te vinden in het centrum van de stad, waar het monumentale oude stadhuis de markt overheerst. Slechts een klein stukje verder bevindt zich een oud vissershuisje, tegenwoordig de huisvesting van het Harderwijker Stadsgilde. Het is zeker de moeite waard om een stadswandeling te maken met een enthousiaste stadsgids. Ze nemen je mee naar de rijkdom en de armoede uit het verleden van Harderwijk. Wel even van tevoren reserveren. Nunspeet was van oorsprong een arme gemeente die bedreigd werd door oprukkend stuifzand, tot er in het begin van de twintigste eeuw veel werd bebost. Tegenwoordig is Nunspeet vooral bekend om zijn prachtige omgeving en de vele mogelijkheden voor vakantiegangers en recreanten. Geen wonder, want Nunspeet heeft bos, water, zand en heide. Zowel voor de natuurliefhebber als de sportieveling heeft Nunspeet iets te bieden. Vergeet natuurlijk niet onze lunchroom toe te voegen op de route!

Link naar de route: Heerlijk Harderwijk

 

Fietsroute: Rond het Veluwemeer en Veluwse bossen

Lengte: 49,45 km
Thema: dorpen, landelijk, lekker
Gewone fiets: 2 uur 50 min | Elektrische fiets: 2 uur 16 min
 

Nunspeet, Harderwijk, Elburg, Biddinghuizen

Het fietsen langs het Veluwemeer is heerlijk rustgevend. Er is langs het water genoeg te zien, zoals verschillende eilanden, boten, sluizen, een aquaduct, stranden, eenden en de steden Harderwijk en Elburg. Tussen de dorpen Hierden en Nunspeet fiets je door de bossen en kan je afstappen bij het Hulshorster Zand om een wandeling over de zandverstuiving te maken. Vind je de fietsroute toch te groot? Neem dan het fietspontje tussen Nunspeet en Biddinghuizen en snij een stuk van de fietsroute af. Vergeet natuurlijk niet onze lunchroom toe te voegen op de route!

Link naar de route: Rond het Veluwemeer en Veluwse bossen