Informatiepagina broodnamen

Informatiepagina broodnamen

Per 1 juli 2022 is voor alle aanbieders van brood het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood in werking getreden. Hierdoor vindt u zowel in de winkel als ook op de webshop nieuwe officiële wettelijke namen van ons brood. Hieronder leggen we uit hoe het zit. 

Wit Bruin of Volkoren

Volgens de nieuwe regels moet bij elk brood duidelijk vermeld worden of het gaat om wit, bruin of volkoren. Witbrood is gemaakt van bloem, volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel en bruinbrood is gemaakt met een mix van bloem en volkorenmeel. Dit geeft duidelijkheid. Nieuw is dat wit, bruin of volkoren nu ook in de officiële wettelijk naam vermeld wordt. De officiële broodnaam begint dus nu steeds met Wit, Bruin, of Volkoren.

Graansoort in de naam van het brood

In de officiële naam wordt tevens het graansoort of graansoorten waar het brood van gemaakt is vermeld. Een witbrood dat van tarwebloem gemaakt is krijgt dan dus de naam Wit Tarwebrood. Een brood dat van tarwevolkorenmeel gemaakt is krijgt de naam; Volkoren Tarwebrood en betreft het een mix tarwebloem en volkorenmeelmeel dan is het een Bruin Tarwebrood.

Is een brood gemaakt van twee graansoorten, dan staat het graansoort dat het meest voorkomt in het brood als eerste in de naam genoemd.

Een meergranenbrood is ook daadwerkelijk meergranen

Belangrijk is dat er ook nieuwe regels zijn voor meergranenbrood. Veel broden die onder die naam verkocht worden zijn geen meergranenbroden maar broden met toevoeging van zaden of pitten.

Bij ons voldoen alle broden met meergranen in de naam, of met hun naam suggererend dat het een meergranenbrood is, ook daadwerkelijk aan de meergranen eisen volgens de nieuwe wetgeving. Het Donker meergranen brood bijvoorbeeld suggereert door zijn naam dat het een meergranenbrood is. Omdat meer dan de helft van de granen volkoren is, is het een Bruin Meergranenbrood.

Desem en desembrood

De definitie van zuurdesem is wettelijk vastgelegd. Zuurdesem bevat per definitie actieve of reactiveerbare micro-organismen en is een product van de fermentatie van graan, water en van nature aanwezige micro-organismen. Als micro-organismen afkomstig zijn uit fruit, fruitsap of zuivel mag het product dus niet aangeduid worden als ‘desem’ of ‘zuurdesem’. Dat geldt ook voor een poeder met de smaak van desem waarin de micro-organismen zijn geïnactiveerd.

Voor desembrood geldt dat (zuur)desem als enige rijsmiddel is gebruikt en dat er maximaal 0,2% droge gist of 0,5% verse gist is toegevoegd aan het meelbestanddeel. Voor brood met minimaal 30% vruchten, noten, zaden en/of pitten mag de hoeveelheid toegevoegd gist maximaal 0,5% droge gist en maximaal 1,2% verse gist bedragen.